Kvinna och egen företagare- våga vara vass!

Jag möter ofta kvinnliga företagare som ställer mig frågan- Anna vad tycker du jag ska ta för arvode för min konsultation? Det är inte lätt att gå ut och sälja in sin idé, man vågar ofta inte som kvinna sätta just den prislappen på sitt uppdrag. Kanske tänker man, är jag tillräckligt bra som konsult? Är jag för dyr så kanske uppdragsgivaren tar in någon annan för just detta uppdrag, kanske är jag för ny på marknaden och mitt namn är inte etablerat? Okey- Nu generaliserar jag lite och bygger denna kommentar utifrån mina möten. Det finns garanterat kvinnliga företagare som har modet från början att säga det här vill jag ha i xxx kronor för just detta uppdrag!

Jag brukar säga så här, tro på dig själv, tror inte du på dig själv,vem ska då göra det? Du sitter på en idé och en enorm kompetens, det är just det som blir själva affärsidén. Sen ska man leva på sitt företag, debet och kredit ska gå ihop. Våga ta betalt, att lägga sig för lågt i prislappen för utfört konsultuppdrag, det sänder inte signalerna – Jag kan och jag är bra på det jag gör! Att vara egen företagare är ingen ideell verksamhet. Det gäller att vara affärsmässig från dag ett och tänka strategiskt, hur ska jag nå mitt mål och vad behöver jag göra för att gå från ruta ett till ruta tio och väl framme på ruta tio, där ligger xx kronor i min offert.

Jag gillar att peppa andra, att få andra människor att växa och våga satsa, finns det något bättre än att se ett par ögon som glimmar av lycka när just den personen säger. YES, jag lyckades och jag fick skicka iväg min första faktura. Men kvinnor, se till att våga sätta prislappen högt från början, tro på er själva, ni har en enorm styrka att lyckas.

Som en god vän sa till mig när jag blev mamma- Ta fram tigerinnan i dig.
Tack för det rådet min käre vän Ing-Marie Nordin.