Först nu förstår jag vad ordet ”Livspussel” innebär.

Jag har hört ordet förut men aldrig reflekterat över det. Den senaste tiden har jag funderat över just detta ord-Vad betyder det egentligen?Svaret skulle bli olika beroende på vem man frågar. Men just min tolkning är att det helt enkelt inte är lätt att få ihop föräldrarollen, karriären, familjelivet och vardagen. Till det ska man även tillägga vänner, träning och sin hobby.Varje vecka sitter man med ett schema som ska styra ens timmar under kommande vecka. Man kollar vem ska lämna på dagis, vem ska hämta, vad ska göras i jobbets agenda, vilka dagar kan jag träna kontra min sambo träna på. Vem av oss ska storhandla, storstäda och kliva upp fem varje morgon för att hinna gå ut med hunden m.m.

Och så händer det, plutten våran blir sjuk, då hamnar man i en annan situation, detta livspussel som har bestått av timplanering ruggas och frågan blir- vem av oss kan stanna hemma? Eller vilka barnvakter kan vi snabbt ta in?

Det jag har lärt mig är att detta är oerhört nyttigt och man får en helt annan syn och förståelse på livet. I dag märker man snabbt vilka som inte har barn i yrkeslivet. Själv förstår man i dag när någon ringer och säger, – Anna jag kan inte träffa dig i dag, vård av sjukt barn. Nu förstår jag den andres känsla som kan vara en blandning av frustration och mammakärlek. Frustration för man ville jobba, mammakärlek för man vill att ens barn ska bli frisk. När man väl fattat beslutet att jag blir den som stannar hemma i dag så vinner Mammakärleken. Som egen företagare är man van att arbeta snabbt och effektivt, man jobbar i kapp det man missat.

Så med andra ord kan jag summera att när jag klev in i föräldrarollen blev jag effektivare och kan snabbt läsa av att göra listan. Man blir en hejare på att prioritera och arbeta effektivt.Jag tror att ordet ”livspussel” kommer att definieras på olika sätt beroende på var man befinner sig i livets olika faser.

Vid pennan Anna Olofsson.