Att bygga relationer handlar om att både ge och ta!

Bygga relationer det gör vi varje dag, på jobbet, hemma, med vänner och affärsmässigt.Det viktiga är att man säger till sig själv att man kan inte bara ta och ta utan man måste även ge i relationer. Dela med sig av sina kunskaper och hjälpa andra. Ibland stöter man på personer som är duktiga på att ta, men mindre duktiga på att ge.Dessa personer brukar jag inte bli arg på, utan jag  går vidare och fokusera på mitt.

Som egen företagare har man inte tid, råd eller kraft att lägga vikt på varför just den inte hjälper mig. Då vet man till nästa gång. Lägg fokus och vikt på det du är bra på och det du vill uppnå istället för att haka upp sig på varför vissa människor inte ger utan bara tar.Jag brukar tänka så här,  man har lärt sig något nytt och insett att hjälpen kommer inte där man kanske trodde att den skulle komma ifrån. Oftast biter sig dessa personer som bara tar av andra sig själva i svansen.

Jag brukar ge rådet när en frustrerad affärskollega ringer till mig och upplever att hon eller han bara får ge och ge och aldrig får något ”bytesuppdrag” tillbaka.

Mitt sätt att tänka är så här:

Lägg energi och fokus på ditt eget, du har gett av din kunskap och delat med dig av ett uppdrag. Du har lärt dig att känna igen tidigt till nästa gång om samma sak visar sig upprepas med någon annan, lärt dig att nu är det är dags att bryta den affärskontakten eller relationen. Du är en erfarenhet rikare. Du kunde ju inte ta uppdraget så varför inte dela med dig? Denna person som bara tar, faller själv och då faller han eller hon tungt. Gå vidare och jobba på, lägg inte energin bakåt utan sikta framåt. Det var ändå ingen relation att bygga vidare på, var glad att det kom fram nu och inte sen.

En viktig aspekt att tänka på i detta sammanhang är att när man ger ett ”uppdrag” till någon så gör man det för att man själv inte kan eller man anser att uppdraget inte ligger inom mitt kompetensområde och då kan man inte ta förgivet att man ska få tillbaka ett. Jag brukar säga till mina samarbetspartners, -Tänk på mig om du inte kan ta ett uppdrag.

Relationer som blir livslånga, framgångsrika och positiva oavsett privata, arbetsmässiga eller företagsmässiga är en av hemligheterna om ni frågar mig, förmågan att kunna ge och ta emot.

Kram Anna